Defensie verloren, rampspoed geboren

Open brief Rob Hunnego* (gepubliceerd in NRC Next)

Het wordt nog spannend of Rutte of Roemer op 12 september als winnaar uit de bus komt. Maar de verliezer staat al vast: Defensie. Roemer wil 1,4 miljard euro bezuinigen en aangezien hij in de veronderstelling verkeerde dat het defensiebudget 2 miljard bedroeg in plaats van ruim 7, mag het mes er vast nog dieper in. Dit komt bovenop de bezuiniging van een miljard waaronder Defensie nu zucht en waarbij 6.000 man op straat gezet worden. Rutte zegt dat hij niet verder wil bezuinigen op Defensie, precies zoals de VVD beloofde begin 2010. Het resultaat toen: de huidige bezuiniging van een miljard. Gelukkig draait de PvdA er niet omheen en kan er gewoon nog een miljard af, terwijl in één adem wordt gepleit voor een no-flyzone boven Syrië. Die zullen de VS ongetwijfeld wel voor Nederland willen handhaven, ze mogen tenslotte van de PvdA ook de JSF zelf houden. Zo weet de politiek zich nog steeds geen raad met Defensie.

Na drie generaties vrede en welvaart zal de Nederlandse politicus geen extra stemmen scoren met een doordacht defensiebeleid. Sterker nog, het gebrek aan publieke belangstelling voor Defensie maakt het korten van het budget nogal makkelijk. Zo zijn er van de achttien fregatten die we twintig jaar geleden hadden nog zes over, van de 213 F-16’s nog 68 en van de 900 tanks nul. Niets lijkt deze afbraak te kunnen stuiten. Maar waar een politicus nog op dezelfde dag zijn standpunt kan wijzigen, kost het jaren om een militaire capaciteit op te bouwen. Eenmaal afgestoten betekent in de regel nooit meer terug. Binnen Europa heeft alleen België meer bezuinigd op Defensie en hiernaast is er nog één land dat helemaal geen krijgsmacht heeft: Luxemburg. Het idee van een Benelux-leger heeft dus evenveel kleren om het lijf als een Engelse Apachepiloot in Vegas.

De bezuinigingsrondes zijn afgelopen jaren telkens op dezelfde manier beargumenteerd: om Defensie betaalbaar te houden, is een nieuw evenwicht tussen taken en beschikbare middelen benodigd. Ondertussen bedragen de uitgaven voor de zorg en sociale zekerheid ongeveer 140 miljard per jaar. Alleen al de zorgkosten stijgen jaarlijks met het equivalent van een halve defensiebegroting. Volgens een rapport van Ab Klink kan een betere inrichting van het zorgstelsel tot 8 miljard euro besparen: een efficiencywinst die gelijk staat aan het gehele defensiebudget. Door het onvermogen van de politiek om de woningmarkt, de zorg en het onderwijs structureel te hervormen, wordt dus één van de weinige echte kerntaken van de overheid verwaarloosd. Dit zou vergeven kunnen worden als er uitzicht was op wereldvrede, maar gezien de herbewapening van Rusland, de heuse wapenwedloop in Azië en het tot de tanden bewapende Midden-Oosten is dit wellicht voorbarig.

Volgens alle partijen kan door nauwere samenwerking in Europa geld bespaard worden op Defensie. Maar wie wil met Nederland samenwerken? De appartementseigenaar die telkens besluit zijn bijdrage aan de vereniging van eigenaren te verlagen, maakt zich niet populair bij zijn medebewoners. Binnen de NAVO is meeprofiteren en meepraten alleen duurzaam als het berust op meedoen en meebetalen, en hier scoort Nederland bepaald niet goed. Vindt de Nederlandse burger Den Haag al moeilijk te begrijpen, onze bondgenoten snappen er helemaal niets meer van. Gastland Afghanistan en de NAVO verzochten Nederland de alom gewaardeerde missie in Uruzgan met een jaar te verlengen, maar neen, we ontplooien ongevraagd een kleine missie naar Kunduz die absoluut niet militair mag worden genoemd en tijdens welke de politieagent vooral niet op de Talibaan mag schieten.

Verder leert een vluchtige blik op het gros van de cv’s van defensiewoordvoerders dat ze op andere terreinen dan defensie veel ervaring hebben. Dit leidt bijvoorbeeld tot voorstellen om het Korps Mariniers met de Luchtmobiele Brigade samen te voegen. Maar dit bespaart nauwelijks geld en zal het moreel alleen maar verder afbreken. Het heeft Canada twintig jaar gekost om de effecten van een vergelijkbaar beleid te herstellen. Schaalvergroting werkte niet in het onderwijs, levert aantoonbaar geen besparing op bij gemeenten en gaat zeker niet werken bij Defensie, alleen al omdat het militaire beroep gericht is op het kweken van sterke teamgeest in kleine groepen.

Net zoals de beurscrash niet was voorzien, is een toekomstige oorlog ondenkbaar. Zo ook in 1932, toen Churchill nog een mislukte politicus was en de Franse Pétain een held. Maar op het moment dat oorlogen opeens wel denkbaar worden, is het meestal te laat om een krijgsmacht op te tuigen. In mei 1940 lagen de oorlogsschepen op stapel, waren de jachtvliegtuigen door de gespannen wapenmarkt nog niet geleverd en bleek de fiets niet opgewassen tegen de tank. Twintig jaar aan besparingen werden in vijf dagen gelogenstraft. Met de bezuinigingen op Defensie dreigt Karl Marx alsnog gelijk te krijgen, want volgens hem “herhaalt de geschiedenis zich altijd: eerst als tragedie, vervolgens als klucht”.

*Rob Hunnego is duo-voorzitter van de beroepsvereniging Defensie Gezamenlijke Officieren Verenigingen & Middelbaar en Hoger Burgerpersoneel bij Defensie

28 Reacties op “Defensie verloren, rampspoed geboren

  1. Dit is zo logisch, dat je niet begrijpt dat politici dit niet snappen. Het gros van hun is te veel bezig met eigen machtspelletjes en spelen in op korte termijn eigen belang van de kiezer. De dictatuur van de meerderheid regeert, en zo helpt de democratie zichzelf om zeep.

  2. Dit proces is al gestart in 1992 toen de Defensienota o.l.v. de toenmalige minister van Defensie, Relus ter Beek (PvdA trouwens…) uitkwam. Onder de toen uiterst plausibele verklaring dat het IJzeren Gordijn ophield te bestaan, werd er flink gesneden in het Defensie budget. Ook toen werd gepleit voor een kleinere, flexibeler optredende Krijgsmacht. Gevolg was dat we sindsdien onnodig veel onrust binnen Defensie hebben gecreëerd, vele reorganisaties over het personeel hebben losgetrokken, gegoochel met budgetten, materiaal, voorraden, personeel, dan weer wel de JSF, dan weer niet, of gedeeltelijk, wel/niet op het wereldtoneel verschijnen in crisisgebieden, etc. Het wordt weer eens tijd voor een echte visie en forse positionering van de Krijgsmacht. Als Nederland internationaal zo graag wil meetellen en een mening wil verkondigen, dan leert de geschiedenis dat daar een krachtig defensiemandaat bij hoort. Ik sluit me bij Rob Hunnego’s bovenstaande betoog aan: Den Haag: stop nou eens met het plukken aan Defensie en pak de idioot oplopende zorgkosten (voornamelijk dure apparatuur en veel te dure medicijnen) aan!

  3. Dit is heldere taal, direct doorsturen naar de verschillende politieke partijen.
    Aansluitend een duidelijke lezing over het belang van onze buitenlandse handelsbetrekkingen die onder andere mogelijk zijn gemaakt door de ondersteuning van Defensie, vroeger en nu.
    En als laatste maar eens duidelijk naar onze burgers communiceren hoevaak wij Justitie en Binnnenlandse Zaken ondersteunen bij het opsporen van criminelen, bij het onderzoeken van misdrijven/crimininele activiteiten en het voorkomen van aanslagen/gevaren voor de Nederlandse Staat/Bevolking.

  4. Tijdens een indrukwekkende voorstelling van Soldaat van Oranje dacht ik precies wat Hunnego in zijn laatste alinea schrijft.

  5. Er komt een dag, dat heel veel mensen, heel erg veel spijt hebben van deze bezuinigingen… Mark my words!

  6. Net toen ik dacht dat er echt niemand de vaderlandse geschiedenis meer kende… Hulde!!!

  7. Dominic Hoogsteder Jr.

    Wat ’n helder betoog ! Maar wie wil dít in de huidige tijd nog horen / lezen EN er naar handelen ?
    Zelf sinds eind 2003 zéér vervroegd met FLO vanwege om zich heen slaande reorganisaties. Heb echt medelijden met de huidige defensiemedewerkers in wederom ze zoveelste “onttakelingsoperatie” ……….

  8. Ja en dan zeggen ze straks defensie heeft bij de aanslag in den Haag (is toch door “onze vrienden” geroepen) niet voldoende geholpen! Of defensie heeft aanslag niet kunnen voorkomen NEE vind je het gek alle goede militairen zijn de dienst uit! Alle ervaring is weg en wat hebben we over slecht materiaal zonder goed opgeleid personeel nee we zijn goed bezig! Nu al 500.000 werkelozen + 6000 van defensie is dus 506000 werkelozen x zoveel WW nee dat kost gelukkig niets! Ik snap er niets meer van! Ga zo door den Haag

  9. Snel kiezers winnen door die groep aan te pakken die geen middelen zoals staken om hun ongenoegen te uiten hebben. Erg makkelijk scoren voor de heren politici, ondertussen wordt wel de zelfde arbeid, inzetbaarheid en gemotiveerdheid verwacht. Den Haag , laat me niet lachen.

  10. … Helemaal eens met het voorgaande…Laat eens bedenken wat er gebeurt als de souvereiniteit van Nederland echt wordt weggegeven. En dan doet het niet eens toe aan wie….
    Wie gaat hier dan de ellende serieus aanpakken als de pleuris uitbreekt?
    Gaan we dan zitten wachten op hulp zoals in Sebrenica? Daar hebben we volgens mij slechte ervaringen mee. En de nalseep daarvan is er nog steeds.

    Krijg steeds meer het idee dat de politiek hier zichzelf zonodig dient te profileren ter meerdere eer en glorie van zichtzelf. Met als Springplank naar Europa…

    Eenzelfde euvel doet zich ook wel een voor op de voetbalvelden, waarbij een scheidrechter zichzelf zo geweldig vindt, en daarbij kompleet de geest van de wedstrijd uit het oog verliest.
    Resultaat: een draak van een wedstrijd met enkel verliezers.

    Laatste keer op het Malieveld werd er binnen 5 seconden verkiezersbedrog goedgepraat door een defensie specialist van een van de aanwezige partijen. Amateur was de kreet die niet geheel de lading dekte.

    Of ik nog vertrouwen in de politiek als defensiemedewerker?
    Van mijn idealen zoals ik die had dat ik starte bij defensie is ieder geval niet veel meer over.

  11. Si vis pacem, parabellum, oud Romeins gezegde. Bedenk dit dus als je gaat stemmen! Het zal moeilijk worden, geen enkele partij is goeds van plan met defensie, de neo marxisten al helemaal niet.

  12. Wat wij als Defensie doen doen we al jaren, niet alleen voor onszelf, onze gezinnen, maar zonder een moment van twijfel (ook) voor JULLIE. ‘Nederland hou dit in uw achterhoofd’.

  13. Pijnlijke spijt is wat we moeten voorkomen. We hebben in het verleden té vaak op de blaren gezeten van niet zo slimme beslissingen door lieden die geen verstand hadden van het onderwerp of niet wilden luisteren naar de mensen die ze betaalden om er verstand van te hebben.
    Als wij ons als electoraat blijven gedragen zoals we doen en grote waarde hechten aan houtsnijdende uitspraken zoals “we moeten zorg niet laten betalen door de zieken, maar door de Grieken”, dan verdienen we niet beter dan dat we aan de bedelstaf raken, bezet en onderdrukt worden. Wie niet bereid is om zijn vrijheid te verdedigen en daar offers voor te brengen verdient niet beter.
    Als je iets wilt doen, teken dan de petitie die Rob Hunnego is gestart op petities.nl. Ik heb niet het gevoel dat die stronteigenwijze betwetende nietsweters er iets mee gaan doen, maar het is tenminste iets.

  14. Beroepsmilitair, want dat zijn we, is een unieke baan. Waar je je leven waagt voor medelanders en rechtvaardigheid zonder er uberhaupt over na te denken en trouw zweert aan de koningin is dit kennelijk hoe de buurman er over denkt. Of je nu al jaren op de nullijn zit, een reiskostenvergoeding krijgt waar je nog geen week voor kunt rijden laat staan een onregelmatigheidstoeslag gebaseerd op de 70er jaren die nog geen 10% van de huidige reguliere burgervergoeding bedraagt, was je vroeger trots als je slaagde voor je elementaire opleiding, nu stel je in dit land behalve melkkoe en onderbetaald vee niks meer voor. Ik hoop niet dat de pleuris hier nog eens uitbreekt want we zijn écht de sigaar.
    DE REK IS ER UIT!

  15. Daarom ben ik oh zo blij dat ik er nog dit jaar met vervroegd pensioen uit kan.

  16. Precies mijn gedachten over deze problematiek. Echter krijg je dit gewoon niet verkocht aan de gemiddelde Nederlander die zich drukker maakt over de finale van de The Voice of Holland dan wat er vlak buiten de grenzen van Europa gebeurd. Deze inzichten zijn alleen toebedeeld aan (ex-)militairen en direct betrokkenen die met eigen eigen de wereld hebben opgesnoven tijdens missies en uitzendingen. Raar maar waar is dat zoals ook in het artikel staat er in de politiek bar weinig deskundigen zijn die goed defensiebeleid naar politiek kunnen vertalen. Sterker nog ; men wijst dienst-weigeraars en dienst-onderduikers aan als minister. Hoe wil je dan uberhaupt mee kunnen praten ? Zolang de Nederlander de mogelijkheid van het toepassen van geweld dan wel dreiging van het toepassen van geweld als iets smerigs wordt ervaren zullen we op dit gebied altijd het kneusje van Europa zijn en blijven. Dat de wereld om Europa heen dat totaal anders ziet leggen we maar als een blinde koe terzijde. Echter dat de politie deze rechten ook heeft nemen we wel als een zekerheid aan. Elk zelf respecterend persoon heeft zijn grenzen om op een gegeven moment te zeggen “tot hier, en niet verder”. Maar in Nederland gooien we deze mogelijkheid maar weg in de hoop dat anderen ons wel gaan helpen mocht het dan toch ooit eens fout gaan. En dat is nagenoeg exact wat de hoop was vanaf het in 1938 gevoerde beleid. Dat dat afgelopen is met een dikke “OEPS” is inmiddels wel duidelijk. Men wil gewoon niet beseffen dat de veiligheid van de luxe en de vrijheid die wij nu genieten al zijn oorzaak kent ver buiten de landsgrenzen.

  17. Zo lang de gemiddelde nederlander zijn ogen gesloten houdt en blijft verkeren in de roes van staatszorg en links georienteerde papperij waar we al jaren langszaam mee murw gebeukt en en in slaap gesust worden, zal er niets veranderen. Wij hollanders, liberaal, alles kan in Nederland, wij zorgen, voor iedereen, maar niet voor onszelf. Gedreven door een schuldgevoel van kolonisatie en machtsmisbruik gedurende de tijd dat Holland nog hoorde bij de groten der aarde. Wij zorgen, wij lossen het allemaal wel op aan de hand van ons aller groote broer de verenIgde staten. Europese eenheid is een farce een facade van politiek bedrog zoals er geen politicus is die zegt waar de echte belangen liggen. Voornamelijk in hun eigen broekzak. Al 60 jaar geven we miljarden uit aan de chronisch lui makende ziekte die ontwikkelingshulp heet. Hier mag niet op bezuinigd worden, want alle verborgen agendas van haagse politici die hun bijverdiensten hebben in deze hulp sector mogen niet aangetast worden. Nee wij bezuinigen op de hardwerkende mensen die de macht uit handen geven door te geloven in de ideologie van een democratie. De macht ligt bij het volk, maar wij volgen en gehoorzamen vanuit ons socialistisch bestel. Onbetaalbare zorg, falend immigratie beleid en laten we vooral het belang van ons aller europa niet vergeten. De Europese Unie en haar parlement zijn een aanslag op de grondwettelijke rechten van ons burgers. Maar wij laten hen de scepter zwaaien en accepteren dat onze volksvertegenwoordigers. Zich schikken naar de wens van een ondemocratisch geimplementeerd overheidsorgaan waar wij geen enkele stem in hebben. Mensen de problemen zijn groter dan de blindheid en onwetendheid jegens Defensie. De problemen liggen bij ons. Wij als volk bepalen onze toekomst in de regel vreedzaam diplomatiek en democratisch, maar naar mijn mening mag dit ook plaats maken voor onvreedzaam, stellig en eisend. Wanneer wij niet vechten voor onze belangen en rechten zal niemand dat voor ons doen. Aan welke kant zult u staan als in dit land de onvermijdelijke pleuris uitbreekt? De kant van het volk of de kant van de doro ons democratisch gekozen dictatuur?

  18. Goed stuk van Hunnego en volgens mij heeft hij grotendeels gelijk maar er is toch 1 zin die ik er even uit wil lichten:

    ..quote “Sterker nog, het gebrek aan publieke belangstelling voor Defensie maakt het korten van het budget nogal makkelijk.” unquote..

    Hier gaat het wat mij betreft namelijk al mis. De defensietop en haar voorlichtingsapparaat zijn al decennia alleen maar bezig om de minister te bedienen. Hoewel onze krijgsmacht een instrument van de politiek is, wil dat nog niet zeggen dat deze organisatie slaafs achter een bewindsman aan moet lopen. Uit angst voor politieke onrust en verkeerde beeldvorming heeft men bij defensie al vele jaren een comminicatie (oh nee; ik mag gerust spreken van een voorlichtings) -beleid gevoerd waarbij men achter de feiten aan loopt. De krijgsmacht is een fantastische organisatie met fantastische mensen maar dat de gemiddelde nederlander daar te weinig van meekrijgt is ook diezelfde organisatie zelf aan te rekenen. Men zou er binnen de krijgsmacht goed aan doen om met een betere vorm van communicatie te komen. Een vorm waarbij de kracht en toegevoegde waarde veel meer voelbaar wordt voor de bevolking (en dus het electoraat). Als de nederlandse burger meer affiniteit heeft met de krijgsmacht zal daardoor het begrip en dus ook de (kans op) acceptatie groeien. Vervolgens zal het gemak om juist daarop te korten, afnemen. Het is namelijk evident dat mensen het liefste snijden in vlees dat het verste weg zit.

    Ja, er kan veel meer bezuinigd worden in andere delen van de publieke sector maar defensie zal ook kritisch naar zichzelf moeten blijven kijken. Vergroot de cirkel van invloed, gebruik je resources beter en verstop je niet achter een hoge gecamoufleerde muur. Treed naar buiten en kom tussen de mensen. Bedien niet de minister maar het volk, dan zal het volk ons een minister geven die onze krijgsmacht zal bedienen. Dat is de volgorde… :-))

  19. Zouden de “staatsmannen” van de grote politieke partijen zich realiseren dat hun naam wellicht op een andere manier de geschiedenisboekjes in gaat? Wie beschermt straks ons gas bijvoorbeeld, of zou niemand daar interesse in hebben bij oplopende tekorten? Visieloos, geen durf, onvermogen om daadkrachtig in te grijpen in de zorg, woningmarkt en andere vermogens kostende zaken. Gewoon maar de “verzekering” van de staat der Nederland en haar belangen verkwanselen. Triest!

  20. Het drama is dat de recent gevoerde oorlogen door onze vriend de US, onze grote bevrijder in de 2de WO, niet gevoerd zijn om de “bevrijding” van geknechte volken te bewerkstelligen, maar wel die van de olie.
    Gevolg: verscheurde landen met als resultaat de opleving van oude stammen vetes, veel bloed en nog meer tranen..
    Oorlogen in “verweggistan” die cynisch stemmen en geen vrede creeeren doen het helaas niet goed in de publieke opinie met onverschilligheid tot gevolg.
    Het feit dat wij strijdbaar moeten blijven voor ook ons eigen land en voor de vele andere taken die een goed defensieapparaat op zich neemt wordt genegeerd en zo sussen de politici ons in slaap en blijken wij weer een land van het “gebroken geweertje”.
    Het verwende volk heeft te lang vrede gekend en kent zijn geschiedenis niet meer. Een groot gevaar . De ouderen onder ons weten dit maar al te goed.
    Rob H. heeft de vinger goed op de zere plek gelegd.

    • Blijken wij weer een land van het “gebroken geweertje”? Dat is Nederland nooit geweest. Nederland is gewoon een Europees land van militaire agressie – tegen Atjeh ooit en tegen Libie laatst. Hier is oorlogsmisdadiger van Heutzs nog steeds een miliaire held. Westerling is nooit vervolgd. Ook de corrupte zakkenvuller wijlen Bernard von der Lippe, ex-NSDAP en SS, is nog steeds de grote held in militaire kringen.
      Hoezo: land van gebroken geweertje?!

  21. Even ter info, hoe meer pro defensie post ik zie op facebook en waar dan ook hoe meer ik wil stemmen op een party die zoveel mogelijk bezuinigd op wapens, kogels, bootjes, tanks etc etc. En zoveel mogelijk cursussen om “militairen” in te zetten als politie en ME. Dan wordt er nog eens wat anders gedaan als Amerika helpen en veel geld verschieten op dure trainingen.

    Wees eerlijk en geef toe dat minstens 50% bij Defensie gewoon geschrapt kan worden! Natuurlijk je wilt je baan niet verliezen maar daarom zullen jullie politie en ME taken moeten gaan uitvoeren! Want die huilerds zeuren alleen dat ze te weining betaald krijgen en willen dan staken door files te veroorzaken! Dan kunnen jullie de politie huilerds gaan arresteren en flink beboeten!

    Nederland heeft geen groot leger nodig! Of zijn we nog steeds bang voor de Duitsers? Of bang dat Amerika boos word? Maar hoe kan Amerika ons verplichten om te helpen als we amper een leger hebben? Is Amerika ook boos op Luxemburg… nee! En die hebben helemaal geen leger 😀

  22. Met interesse heb ik, als defensieleek, het artikel van Rob Hunnego gelezen. Zijn zorg deel ik, gezien de wapenwedloop om ons heen, al enige tijd. We verdienen er wel lekker aan. Ongetwijfeld zullen de verkopers van de westerse en Russische wapenfabrieken er echt voor proberen te zorgen, dat hun verkoopcijfers dit jaar beter zijn dan vorig jaar.

    In Nederland lijkt Defensie zijn uiterste best te doen, zijn eigen graf te graven.
    Bedenk daarbij, dat we de Defensie-inspanning moeten betalen van het geld, waarmee we anders de rotzooi in onze bejaardenhuizen zouden kunnen opruimen.
    Kijken we naar de projecten, waar Defensie nu bij betrokken is. Allereerst Afghanistan.
    Een land met mensen die de middeleeuwen tussen de oren hebben en met een historie, waar we niets van hebben geleerd. Eerst zijn de Engelsen, vervolgens de Russen eruit gejaagd en zo meteen de NATO. De zelfde fouten worden gemaakt als in Korea en Vietnam. De inzet van dromes is het eerste teken, meer beweging in deze oorlog te brengen en niet meer te vertrouwen op bezetting van het land vanuit “forten”, waarbuiten een internationale vijand de scepter zwaait. De inwoners beschouwen de westerlingen in hun land als Christenhonden, zeg uitschot. Dat gaat ook echt niet goedkomen. Een kliek rond de president speelt mooi weer van ons geld en heeft gigantische bedragen verduisterd, waarmee wij veel beter de rotzooi in onze bejaardenhuizen hadden kunnen opruimen. De Nederlandse regering had wijzer moeten wezen en had buiten dit rampenproject moeten blijven. De Nederlandse bevolking weet dat al lang en mevrouw Sap zal de rekening nog wel thuis krijgen voor haar gekonkel en gedraai in deze zaak.

    Het volgende rampenproject is de JSF. De Zweden boden een totaalpakket voor een vaste prijs aan. Maar nee, om een mij onbekende reden, moest ons de JSF door de strot gedrukt worden. Vooral de rol van staatssecretaris De Vries, kwam bij mij zeer onzuiver over. Ik heb hem niet overtuigend horen uitleggen, waarom wij perse in dit rampenproject moesten stappen. Het JSF-pakket kwam bij mij over als een bundel economische toezeggingen waarvan je op voorhand weet, dat die niet gehouden worden, een log en kwetsbaar vliegtuig en een open budget. Ik weet niet, maar gaat u naar de garage met een open budget om uw auto te kopen? Niet dat we geen vervanging voor de F16 nodig hebben, maar dit lijkt complete idioterie. Logisch dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking hier vanaf wil en liever een minder log en kwetsbaar toestel voor een vaste prijs wil kopen. Mochten we nog wat geld overhouden, dan kunnen we daar mee een begin maken met het opruimen van de rotzooi in onze bejaardenhuizen.

    Tenslotte, ben ik het niet eens met Rob Hunnego’s opmerking, dat de beurscrash niet was te voorzien. Reeds lang voor de crash was al zichtbaar, dat de economie in de “achteruit” terecht gekomen was, een typisch teken van een langdurige depressie. Massale virtuele geldinjecties in de orde van 10 tot de macht 12 dollar per jaar, heeft verdere ineenstorting kunnen uitstellen. Ook hier herhaalt zich de geschiedenis; het proces is gelijk aan die in de 18e eeuw, de 19e eeuw en de 20e eeuw. Er komt dus nog wat. Kijk eens terug in de geschiedenis, wat volgt er op een depressie? Juist, een oorlog!
    Onze ouders moeten dus nog maar even in het bejaardenhuis, in de stront blijven zitten.

  23. Bert, een verontruste ouder van marinier,
    Spijtig te moeten vaststellen dat zelfs de minister van defensie tot de vijand behoort.
    De minister zou het moeten opnemen voor zijn personeel. Maar wat blijkt hij laat zijn personeel in de kou staan! Ook het ondoordachte plan om de marinierskazerne met personeel te verhuizen naar Zeeland is een plan dat niet met het militaire personeel is gedeeld. Veelal wordt er gesproken over personeel maar niet met personeel, het is net een werkgever!
    Het zou de minister sieren als hij het zou opnemen voor zijn personeel kennelijk komt dat niet voor in zijn woordenboek. Mogelijk kun je het de minister niet kwalijk nemen. Je kunt wel van alles roepen maar als je geen verstand van zaken hebt….
    De vraag moet nu gesteld worden of er ook gedacht is aan een exit strategie? Wat nu als blijkt dat er besloten door een groot deel van korps mariniers niet mee te gaan naar Vlissingen? Komt dit de minister goed uit en is hier sprake van voorbedachte raden? De toekomst moet dit uitwijzen, helaas is het dan misschien te laat.
    Ook meen ik toch dat dit kabinet demissionair is en geen controversiële besluiten kan nemen. Ik ga ervan uit dat de tweede kamer wel een verstandig besluit durft te nemen en de voorgenomen verhuizing van de Van Braam-Houckgeest kazerne van de mariniers in Doorn alsnog ongedaan maakt. Als laatste heb ik de wens dat we na 12 september een minister op defensie krijgen die er voor het personeel is en verstand van zaken heeft.

  24. Een wijsheid is:als je de (den vaderland getrouwe) hond blijft slaan,gaat hij zich een keer omdraaien en de “baas”bijten.
    Alleen komt de Nederlandse hond erachter dat zijn tanden verdwenen zijn,en niet meer weet hoe hij moet bijten.
    Den-Haag leert het nooit.
    Goed stuk Rob,maar je kan net zo goed tegen een bunker aan l**len,want het is verkiezingstijden Defensie kost nou eenmaal geld,dus inpopuliar.

  25. Bedankt voor jouw bijval Ed. Het blijkt, dat het Koninkrijk, gezien zijn politieke samenstelling, niet in staat is, Defensie goed te managen. Maar dat is met meer zaken. Toch vinden mijn Amerikaanse vrienden de Nederlanders zeer “geciviliseerd”.
    Overgens vond NRC Next het niet de moeite waard, mijn artikel van de zelfde strekking te plaatsen.

  26. Ik zag een reclame-spot van Defensie op televisie.
    “Je moet maar durfen”is de slogan.
    Tsja,je moet maar durfen……..

  27. Beroeps militair geweest KM en met FLO werd gezegd: Welvaartvast en Waardevast pensioen.? Het nieuwe Kabinet kan nu aan het werk. LTZVK2OC bij omvallen kan partner naar de bijstand. Doe er wat aan. Rinus

Plaats een reactie